EYT VELİ AĞBBA BÜTÇE TBMM

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milyonlarca yurttaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri tartışmalarla başladı. Toplantı öncesinde de CHP’li milletvekilleri, ellerindeki dövizlerle birlikte EYT’lilerin mağduriyetini ve taleplerini dile getirdi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ısrarı ve EYT’lilerin mücadelesi sonucu kanun teklifinin Meclis’e geldiğini ancak teklifte eksikler olduğu söyledi. Girgin, “Çalışma Bakanı demişti ki ‘99 öncesi bütün şartlara geri döneceğiz’. Fakat getirilen kanunda yaş şartı kalktı, prim şartı kalkmadı, yani mağduriyet devam ediyor. AKP iktidarı bir sorunu çözerken, kerhen çözmek zorunda kalmışken hiçbir işi doğru dürüst beceremiyor” dedi.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda  muhalefet milletvekilleri, “Staj ve çıraklık mağdurlarının olmadığı EYT eksik kalır. Sadece EYT değil depreme takıldık diyenlerin sesini duyun. Aynı yaş, aynı prim günü, 1 gün 17 yıl. Stajyer diyor ki: Avrupa’da staj yapsaydım sayacaktınız. Bu ayrımcılık niye? En düşük emekli maaşı 8 bin 500 lira olsun. EYT miladı 31 Aralık 1999 sayılsın” yazılı dövizler taşıdı. 

 

MUHALEFETİN MİLLETVEKİLLERİ TEK TEK EYT’LİLERİ SAVUNDU

 

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko şunları söyledi: “Yurttaşlardan kendisine mağduriyetlerle ilgili mesajlar geldiğini belirterek, “Biz sayın bakana güvendik, inandık. Doğum, askerlik borçlanması için bankalardan kredi çektik. Şimdi 5 bin gün olmayınca, 5 bin 975 güne kadar bizim çalışmamızı istiyorlar. Zaten biz şu an işsiziz, bir de bankalardan kredi çektik. Bir de borç batağı içindeyiz. Dolayısıyla bu önemli bir konu, Sayın Bakan ve hükümet yetkililerinin bunu duymasını talep ediyoruz.” 

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise şunları söyledi:

 

“EYT’liler 5000 gün primle emekli olacakken, getirdikleri yasayla 5975 gün prim ödemek zorunda kalacaklar. EYT’liler şimdi EPT’liler (Emeklilikte Prime Takılanlar) oluyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. 

 

8 Eylül 1999 öncesi, çırak ve stajyerlerin işe giriş tarihlerini, işe giriş tarihi olarak saymıyorlar. Milyonlarca çırak ve stajyer, bu düzenleme ile mağdur olacak. 8 Eylül 99 öncesinde olan deprem yüzünden işe girişi yapılamayanlar var, bu yüzden EYT miladı 31 Aralık 1999 olmalıdır. EYT’lilerin haklarını sonuna kadar savunacağız.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kat sayısının düzenlenmesini vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:  “İntibak düzenlemesinin dışında aylık bağlama oranı kat sayısı yüzde 70’ten, yüzde 30’a Adalet ve Kalkınma Partisi 2008 yılında düşürmüştü. Bu kat sayının düzenlenmesi gerekiyor. Stajyerlerin mağduriyeti giderilmedi. İntibak düzenlemesi yapılmadan, aylık bağlama oranı kat sayısı yükseltilmeden, prime takılanların mağduriyeti giderilmeden, esnafların 9 bin gün olan prim gün sayısı sigortalılara eşitlenmeden bu çıkarılan düzenleme yeterli olmayacaktır.”

 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Getirilen teklif hayal kırıklığı yarattı. EYT’lilerin sorunlarını çözmeye yeterli bir teklif değildir. Bu teklifle beraber sorunları artanların taleplerini bizlere defalarca ilettikleri süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bunların tuzu kuru, bunlar zenginlerin, beşli çetenin vekili” dedi.